За поредна година българското образование беше в режим говорене, гафове

...
 За поредна година българското образование беше в режим говорене, гафове
Коментари Харесай

Скандалите в образованието през 2018-та

 За поредна година българското обучение беше в режим говорене, гафове и търсене на решения. А на процедура българските деца още веднъж излизаха необразовани, демотивирани да учат, нечетящи и с много посредствени резултати на интернационалните проби.
Образователният министър Красимир Вълчев призна, че днешната просветителна система би трябвало да е като организъм, а не като индустриална система. Според него драмата на днешното обучение е, че то е от времето на всеобщото произвеждане и е несъответстващо за новото време.

Престижът на специалността е тотално срутен, а учителското възнаграждение е на дъното на икономическата подчиненост. И с цел да промени тази неправда, кабинетът реши стартовата заплата за учители и други педагогичен експерти, да стане 920 лв.....но от 1 януари 2019 г.  Министърът даже даде обещание, че " през 2021 година учителските заплати би трябвало да бъдат увеличени двойно ".

Но предизвести, че макар заплатите дефицитът на учители ще се задълбочава през идващите години. Защото се чака 40 000 учители да изоставен системата през идващите 7-8 години. И най-критично ще е след 10 години. За задачата апелът му беше някои позиции да се заемат от неправоспособни учители, а на други места да се оставят пенсионерите.

Покрай Истанбулската спогодба и натиска от Европа за нейното приемане джендър свадите не подминаха и образованието ни. Оказа се, че децата ни би трябвало да бъдат ограмотени съгласно най-новите псевдонаучни теории за развиването на пола, а не съгласно биологичната действителност.

В новия учебник по биология за 9 клас (по новата програма) беше включен абсурден текст, съгласно който " Сексуалната еднаквост се образува в зрелост ". Правят се и редица допускания за насърчаване на хомосексуална ориентировка, които са чисто хипотетични и няма съображение да бъдат включвани в учебник, възпитаващ децата ни.

В отбрана на децата се изправиха цивилен организации и родители. Оказа се, че учебникът на издателство " Анубис " е утвърден от  МОН, а оценителите са 7 души. Дали всички от тях са зрели хора с към този момент образувана полова еднаквост, или това занапред им следва, попитаха от БОРД, организация за родители и деца.

Джендър свадите продължиха и с пособие за 1 клас по математика, в което на децата им беше сложена задача: " Панталонките на момченцето костват 10 лв., а блузката му е с 20 лева по-скъпа. Колко коства роклята му? " Според създателите обаче имало техническа неточност и дадоха обещание проблематичните бройки да бъдат спрени.

Скандалите с учебниците продължиха, само че на тематика цени. Тази есен 9-класници трябваше да си купят напълно нови учебници, а цената за комплект се оказа 300 лева От МОН обясниха, че в изискванията на пазарна стопанска система нещата стоят по този метод. Но поеха ангажимент да си поговорят с издателите за по-нормални цени.

И тази година МОН призна, че главен проблем е напускането на децата от учебно заведение. Според статистика - 40 000 деца в България са отвън класните стаи. И потегли да ги търси, от началото на образователната година мобилни екипи от обществени служащи, учители и служители на реда обиколили домове на рисковите деца и съумели да върнат....9000 отпаднали възпитаници.

Тазгодишните матури още веднъж не минаха без кавги. Единият гаф беше по БЕЛ за 12 клас. В задача 7 зрелостниците трябваше да изберат правилния отговор от 4 фрази. Оказа се обаче, че и в четирите имаше неточност.

МОН обаче реши да не пада по тил. Вместо да признае виновността си и да одобри, че задачата няма да се зачита, от министерството влязоха в пикантен спор с езиковеди, експерти от Българска академия на науките и родители, че в действителност " грешката е вярна ".  Накрая, с цел да замаже гафът, министерството реши да даде по 1 точка за противоречивия въпрос. Скандал не подмина и 7 клас – заради техническа неточност в резултатите на първото класиране в София, оценката от НВО по математика за ТУЕС не беше умножена по три в системата и се получи извънредно невисок бал за банкет.

Проблемът още веднъж бил в системата на МОН, самото учебно заведение нямало достъп и не можело да поправи грешката. Министърът също се включи с коментара, че е станала техническа неточност, само че ще има и осъдени.

Иначе МОН се зае да усъвършенства битовите условия в учебно заведение и да облекчи децата от тежките раници. За задачата министерството реши да даде още 6 млн. лв. за шкафчета в учебните заведения за учениците от първи до седми клас. А Вълчев даде обещание, че до една година ще има wi-fi във всички учебни заведения. Министърът още веднъж повтори, че една от упоритостта е всички учебни заведения да  учат в една промяна. Но за София, Бургас, Варна можело да стане до 10 години, тъй като не доближава база.

Друга смяна, която МОН разгласи е, че хартиените дневници и бележници отидават в историята. От тази образователна година учебните заведения трябваше да се откажат от тях и да означават оценки, отсъствия и забележки единствено в електронна система. На доста места обаче редом останаха и двете.

Почти в края на година се оказа, българските възпитаници са в топ 10 от общо 58 страни в ранглиста за % на отсъствията и бягствата от час. В групата на страните, за които отсъствията също са проблем, са Черна гора, Италия, Уругвай, Доминиканската република, Словакия, Бразилия, Турция, Колумбия и Катар.

Според интернационално проучване на PISA 2015, чиито са данните, подобен висок % бягства води до намаляване на резултатите по естествени науки с 15 до 20 точки.
 
По публикацията работиха: автор Екип на Dnes.bg , редактор Надежда Бочева
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР